VANLIGA FOTPROBLEM

Vanliga fotproblem och vad de beror på

Förhårdnader och liktornar

En förhårdnad uppstår på grund av ett tryck som kan vara från skon eller själva uppbyggnaden av foten eller tårna. Har man t.ex. trampat ner övre fotvalvet så blir det ett felaktigt tryck som gör att kroppen skyddar sig mot trycket genom att bilda hård hud. Tar man inte bort området med hård hud så bildas till sist en hornhudsstapp (liktorn) där trycket är som störst. Hornhudstappen är ofta mörk till färgen och ser ut som en vass konspets. Denna tagg kan gå ner ända till nerver och blodkärl och ömmar och smärtar väldigt.

Torr och sprickig hud

Torr hud kan bero på många olika orsaker. Foteksem eller hudsvamp kan vara några av orsakerna och ibland är det ärftliga faktorer som spelar in. Olika hudsjukdomar som psorias, PPP och PPD är andra exempel på vad som kan orsaka besvär med torr hud och sprickor på fötterna. Ofta får många mera torr hud på sommaren då man går i hällösa skor. Vissa kvinnor kan få ökad torr och sprickig hud då de kommer i klimakteriet. Djupa, ibland blödande hälsprickor kan bli besvärligt och kräver noggrann skötsel för att läka. A och O vid torr hud är att fila fötterna regelbundet och smörja in dem med någon bra fotsalva. 

Nagelsvamp, fotsvamp och vårtvirus

Båda typerna av svamp och vårtvirus smittar så det gäller att vara försiktigt då man besöker badhus och gymnastiklokaler.

Nagelsvamp yttrar sig så att nageln blir ofta tjock och missfärgad. Svampangreppet som finns på nagelbädden under nageln ser ut som gulaktig gegga och luktar unket. Ibland kan nageln släppa delvis eller helt från nagelbädden. Det finns olika preparat mot nagelsvamp, både receptfria och och på recept. Behandlingen kan bli långvarig då nagelsvamp kan vara svårt att bli av med. Vid svåra fall bör läkare kontaktas.

Fotsvamp börjar ofta mellan tårna där huden kliar och flagnar. Det är viktigt att torka ordentligt torrt mellan tårna och ofta byta till rena strumpor som tvättats i 60 grader så inte svampen får fortsatt fäste i en fuktig miljö där den trivs bäst. Det finns bra preparat att köpa på apoteket och ofta ger behandlingen snabbt resultat. I svårare fall kan svampen sprida sig under hela foten men det är inte så vanligt. Ekologiskt kokosfett som finns att köpa bland annat på ICA och COOP är också effektivt att behandla fotsvamp med.

Vårtor är smittsamt och kan ibland vara svårt att skilja från en liktorn eftersom vårtan ofta döljs av en förhårdnad. Om man tar bort den hårda huden ovanpå ser man att en vårta har ett blomkålsliknande utseende med små svarta prickar i. De små svarta prickarna är små blodkärl som på grund av tryck har trängts upp till ytan. Vårtor har inga rötter utan det är ett virus. Det finns flera olika sätt att ta bort vårtor på. Det finns vårtmedel som man penslar på. Då är det viktigt att tänka på att sätta över ett tättslutande plåster över för att få det så syretätt som möjligt. Andra mer effektiva metoder är att frysa bort eller ta bort vårtan med laser. Jag använder ett effektivt syramedel som tar bort de flesta vårtor men kräver behandling 1 ggr per vecka. Det kan vara bra att gå en gång på en fotvårdsbehandling och sen fortsätta behandlingen hemma med medlet som finns att köpa över internet. Detta medel får ej användas av diabetiker!

 


Har tillåtelse av denna kund att visa bilder före och efter behandling med syra. Första bilden har behandling påbörjats och ett halv år senare är alla svåra vårtor borta.

Nageltrång

Nageltrång uppstår ofta genom att man har klippt nageln fel. Man ska klippa nageln rakt av och inte runda neråt på sidorna. Vissa människor är födda med s.k. kupade naglar och kan ha besvär med återkommande nageltrång. Vid en fotvårdsbehandling så tunnas bl.a. nageln ut mitt på för att sidorna ska plana ut något. Det finns olika sätt man som fotvårdare kan göra för förebygga att nageln inte växer ner i sidorna, bland annat så kan en s.k spange klistras på för att hjälpa till att plana ut nageln.

Det här är de vanligaste problemen som kan uppstå med fötterna. Tveka inte att söka hjälp om du har ont i fötterna av olika anledningar.